Data-analyse

Wat is Data-Analyse: ‘Data-analyse is het ontdekken van patronen, afwijkingen, inconsistenties, en het onttrekken van andere nuttige informatie over het object van het onderzoek door middel van analyse, modellering en visualisatie met het oog op de planning of het uitvoeren van de opdracht.’

Data is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Algoritmes op basis van data bepalen welke informatie we op internet te zien krijgen en de invloed van data zal in de toekomst alleen nog maar gaan toenemen.

Juiste toepassing van data-analyse zorgt voor een beter inzicht in uw bedrijfsprocessen en de realisatie van uw doelen. Wij willen graag bijdragen aan het succes van uw organisatie met behulp van data-analyse en data-visualisatie. Dit kan zowel gericht zijn op Planning & Control als op ondersteuning bij de IT Audit.

Het onderscheid tussen data-analyse en data visualisatie

Data-Analyse en Data visualisatie van aanwezige data gaan vaak hand-in-hand. Toch is sprake van een belangrijk onderscheid. Data-analyse, waaronder data extractie, data transformatie en data validatie is een proces dat voorafgaat aan de visualisatie. Dit wordt ook wel omschreven als ETL (Extraction, Transformation and Load). De visualisatie is feitelijk een grafische weergave van de bewerkte data. Voor de betrouwbaarheid is het ‘analyse deel’ van cruciaal belang.

Door gebruik te maken van speciale software wordt de integriteit van de data gewaarborgd en is herleidbaar welke bewerkingen op de data zijn verricht. Hiermee kan de data ten opzichte van de bron geverifieerd worden. Met behulp van ontwikkeling van specifieke scrips die toegespitst zijn op de data van uw onderneming is het mogelijk om op eenvoudige wijze de extractie te herhalen.

Koppeling van data-visualisatie software aan de data-analyse tool maakt het mogelijk om de bewerkte data op eenvoudige wijze te visualiseren.

IT Audit ondersteuning

Ook voor ondersteuning tijdens de IT Audit (intern of extern) kan data-analyse en data-visualisatie in hoge mate van toegevoegde waarde zijn en kan dit handmatige controles vervangen.

Wij bespreken graag de mogelijkheden die data-analyse voor u kan hebben.